Het verschil tussen digitale en papieren agenda’s

Agenda’s zijn erg handig om afspraken te onthouden. Ook is het een plek waar je bepaalde gedachten kwijt kunt die je niet wilt vergeten. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om een agenda digitaal bij te houden. Een papieren agenda komt nog heel weinig voor. Een digitale versie komt met vele voordelen, maar ook papieren versies komen met veel voordelen. Hier zul je een aantal vergelijkingen vinden op het gebruik van agenda’s.

Afspraken opschrijven in agenda’s

Het hoofddoel voor het gebruiken van een agenda is natuurlijk om belangrijke afspraken op te schrijven. Er is een vrij groot verschil tussen het digitaal opschrijven en fysiek opschrijven. Het digitaal opschrijven gaat vrij eenvoudig omdat je dat heel snel op de telefoon kunt gaan doen. Alles wordt overzichtelijk weergegeven en je krijgt ook meldingen op je telefoon wanneer er een belangrijke gebeurtenis is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je afspraken om meerdere apparaten weer te geven. Gebruik je een agenda op je telefoon, dan kun je jouw afspraken ook weer terug zien op de computer en tablet. Het fysiek opschrijven van je afspraken gaat natuurlijk net wat even anders. Bij papieren agenda’s zul je de afspraken alleen terug zien in dat boekje. Echter is het voordeel hiervan dat je vanzelf veel beter dingen onthoudt. Het is namelijk bewezen dat het fysiek opschrijven van informatie veel eerder in de lange termijn geheugen terechtkomt. Terwijl je telefoon een melding maakt wanneer je een afspraak moet nakomen, doen je hersenen dit automatisch omdat je die afspraken dus beter kunt onthouden. 

Afleiding tijdens het opschrijven

Digitale agenda’s zijn slechts een klein onderdeel van de software die een telefoon heeft. Een telefoon heeft heel veel applicaties waardoor het multifunctioneel werkt. Dit is natuurlijk heel fijn omdat je veel dingen kunt doen met een klein apparaat. Maar het nadeel hiervan is dat het voor veel afleiding kan zorgen. Wanneer je afspraken wilt opschrijven, wil je bepaalde details natuurlijk niet vergeten. Maar omdat een telefoon veel voor veel afleidingen kan veroorzaken door bijvoorbeeld notificaties, kun je wel eens dingen vergeten tijdens het opschrijven van afspraken. Bij een papieren agenda heb je deze afleidingen niet omdat je het enkel kunt gebruiken voor het opschrijven van afspraken. Dit maakt het dus een perfect middel om afspraken op te schrijven zonder afleidingen. 

Afspraken opschrijven als routine

Het kan best lastig zijn om altijd al je afspraken op te schrijven. Het is iets dat niet automatisch gebeurt en waardoor je dus moet nadenken voordat je het opschrijft. Echter is het aan te leren om altijd al je afspraken op te schrijven. Het aanleren van het opschrijven van afspraken gaat het beste wanneer je gebruik maakt van papieren agenda’s. Een routine moet herhaaldelijk uitgevoerd worden om er een gewoonte van te maken. Je leert het beste wanneer je dingen opschrijft. Daarom is het beter om je afspraken fysiek op te schrijven. Deze routine zorgt er ook voor dat je regelmatig naar je afspraken zult gaan kijken. Daardoor wordt je meerdere keren aan bepaalde afspraken herinnerd.